Profielpagina Firato

Gegevens

oude roepnaam band huidige roepnaam voornaam locatie vroeger locatie heden actief contact gelegd
 Firato / X-RAY  3m  PE1ABK  Gerard Amsterdam Geuzenveld  Almere  ja, 2m/70cm/23cm 2002-07

Foto’s

Locatie

QSL kaart


Inbeslagname


Telex
Gerard bewaarde voor de CQ3meter lezers een aantal “telex-gedichten” uit het mechanische verre-schrijver tijdperk. Klik op hier om ze te lezen.


Radio Controle Dienst
Door radio Firato is bijna 3 uur audiomateriaal beschikbaar gesteld, bestaande uit opnames van de mobilofooncommunicatie tussen het basisstation in Nederhorst den Berg (“Charlie Pappa”) en de diverse peilwagens (“wagen-1, wagen-2 etc”) van de toenmalige RCD op 146.550 MHz. De eerste fragmenten zijn in “klare taal”, de rest is “ge-descrambled”. De opnames zijn afkomstig uit Amsterdam en omstreken. Firato en Marathon reden in die tijd vaak in de buurt van deze peilacties in die regio! Twee fragmentjes heeft de redactie uit de opnames gelicht, waarop te horen is dat “die Volvo” of “die auto uit Amsterdam” gezien was (dit betrof destijds de auto van Firato). De rest van de opnames vindt je terug in de audioarchieven.

Zelfbouw 3-meter
Firato was (en is nog steeds) een fervent zelfbouwer. De foto’s links kunnen dit wel verduidelijken. Het mini 3-meter zendertje in een sigarenblikje is één van de vroege experimenten op dat gebied.

De laatste 2 foto’s gaan over één van de vele mini-zendertjes. Dit exemplaar is een “noodzender” die je in die tijd in huis had voor “als je opgepakt werd”.

Zelfbouw 70cm (breedband FM)
Wat later werd een 70cm zender gebouwd in een eveneens zelf vervaardigd bakje van printplaat. De oscillator, vermenigvuldig- en stuurtrapjes werden keurig ingeblikt en zelfs aan het dekseltje kwamen twee lipjes om het geheel wat meer mechanische stabiliteit te geven. De door de toenmalige RCD uitgegeven “AM-Zender” registratiesticker deed uiteraard goed dienst. Ja, in die tijd had Firato al een zendvergunning en mocht zich PE1ABK gaan noemen.

Zelfbouw ATF-1 decoder
Toen in Nederland het eerste automatische autotelefoonnet in gebruik genomen werd (153/149 MHz), bouwde Firato een decoder voor de in de audioband toegepaste data-riedel voor de verbindingsopbouw. Met behulp van wat zelfgeschreven software voor zijn eveneens zelfgebouwde 1802 computer kon met dit schakelingetje meegekeken worden naar wat de ATF-1 abonnees zoal belden. Te zien was naar welk radiokanaal de mobiele telefoon geschakeld werd, het nummer van die mobiele telefoon en het abonnee-nummer wat gebeld werd. Leuk detail is het “PE1ABK/PE1BVU” logo op de print.

Doppler peiler
Een aardig project van Firato en Marathon was de doppler-peiler. Een universeel apparaat wat in principe op elke VHF ontvanger kon worden aangesloten. We hebben met deze peiler ook eens meegedaan aan een NOS-Ballonvossejacht. Jammer dat we er toen pas achter kwamen dat zenders op grote hoogte niet met dit principe kunnen worden gepeild. Voor “gebruik op de grond” is deze peiler behoorlijk nauwkeurig te noemen! Zelfs een portofoon die bínnen de ontvangantenne wordt bewogen wordt feilloos aangegeven


Mechanische nagalmveer
Vroeger werd nagalm aan audio toegevoegd door middel van een mechanische nagalmveer. Hier twee foto’s van een bijzonder goed bewaard gebleven exemplaar.


Teruggevonden
Een aardig kleinnood, maar met voor velen een grote historische waarde. Gerard vond een sticker terug die in beter tijden de behuizing van de beruchte “FM-Block module” zender heeft gesierd. Deze block modules waren indertijd de voorlopers van de vele draadloze FM-microfoons, en menig amateur kocht bij één van de bekende radiozaken een exemplaar. Een 9-volts batterij en een microfoon eraan en je kon in een straal van een paar honderd meter gehoord worden! Bedankt Gerard!


Een advertentie van een leuk ontvangertje wat destijds door menig amateur werd gebruikt. De “GEM FM-tuner”. Heel erg gevoelig en selectief voor die tijd, en…..betaalbaar! slechts Hfl. 49,50 (guldens dus).


Radio-onderdelen bij Van Splunter

In het Geuzenveldse was een piepklein radio-onderdelenwinkeltje te vinden. In de Sam van Houtenstraat dreef ene Hans van Splunter een kleine elektronicazaak. Leuk te vermelden is dat hij als gelicenceerd zendamateur (PA0SPL) in dezelfde flat woonde als Marathon! Met z’n kortegolfzender en meer-elements kortegolfbeam op slechts 75 meter afstand van de shack van Marathon veroorzaakte hij ’s avonds menigmaal LF-inspraak op de modulator van Marathon’s FM-zendertje! Na enige tijd kat-en-muis gespeeld te hebben kwam na een goed gesprek een leuk contact met Hans tot stand, waarbij menig lokale FM-piraat z’n onderdeeltjes bij Hans bestelde. Hans sloot enige jaren later z’n winkel en verhuisde naar Katwijk, alwaar hij bij de firma Schaart in de winkel aan het Cleijnduinplein werkte. Op 20 oktober 2001 overleed deze markante persoonlijkheid (zie het RTTY-bulletin hiernaast).

Helaas zijn er geen foto’s van het winkeltje meer terug te vinden. Het enige bewaard gebleven kleinood is een papieren zakje waarin Hans zijn onderdelen verkocht.


Audiobestanden
Van Gerard kregen we weer een behoorlijk aantal audiobestanden. Vanaf tape al klaar voor gebruik op CD’s gebrand.

Audiobestanden

Van Gerard kregen we weer een behoorlijk aantal audiobestanden. Vanaf tape al klaar voor gebruik op CD’s gebrand.

CD1: 3-meter geluiden. Verschillende QSO’s en oproepen (Inmiddels in de audioarchieven opgenomen).

CD2: Opnames van de Politie in Amsterdam. Nog uit de begin periode. Luister hieronder naar een fragment.

CD3: Het laatste uitzenduur van de zee-zenders Radio Veronica en Radio Noordzee. Luister hieronder naar een fragment van het laatste uur van Radio Veronica.

CD4: Hobbyscoop stereo-test en de Ballon vossejacht uitzending. Luister hieronder naar een fragment over de ballon vossejacht.