Gegevens
oude roepnaam | band | huidige roepnaam | voornaam | locatie vroeger | locatie heden | actief | contact gelegd |
Coax / Grote beer | 3m | PE1FVA | Gertjan | Haarlem Noord | Haarlem Zuiderpolder | onbekend | 2010-04 |
Ingezonden
Gertjan stuurde ons het volgende bericht:
Ook ik ben vroeger in Haarlem behoorlijk actief geweest op 3 meter, veelal expirimenteren, e.d.
Grootste vermogen is geweest iets van 10 W met een zelfgebouwde (alles altijd zelfgebouwd uiteraard) QQE0312 eindtrap.Begonnen op 3M met de call: ‘Grote Beer’, maar alleen toen ik met hele kleine loslopende oscillatortjes expirimenteerde. Dit zal niet bij zoveel mensen bekend zijn.
Iets later, toen ik inmiddels vermogens kon ophoesten, waardoor ik in staat was om over heel Haarlem gehoord te kunnen worden, overigens nog steeds met een los oscillatortje, maar wel met een ‘betere en hogere antenne’, kwam ik erachter dat iemand in de wijk zuidelijke stadswijk Schalkwijk van Haarlem, de naam ‘Grote Beer’ ook en al veel langer gebruikte, daarom heb ik mijn naam direct veranderd in ‘Coax’
De naam ‘Coax’ ben ik daarna altijd blijven gebruiken, iedereen noemde mij: ‘Cootje Coax’ maar mijn eigen voornaam is: Gertjan.
Cootje zal ooit wel door iemand verzonnen zijn, omdat het zo lekker klonk, maar het resultaat daarvan was, dat ik vaak tijdens napraten bij vossenjachten e.d. (altijd op de zondagavonden in haarlem) door veel mensen als ‘Co’ of ‘Cootje’ aangesproken werd, en ze mijn echte naam niet kenden, sterker nog: Sommigen dachten dat ik ‘Co’ heette.
De allerlaatste keer dat ik op 3M actief was, heb ik op een oudejaarsmiddag / avond, nog iedereen in Haarlem zo’n beetje mijn afscheid van 3M aangekondigd, dit was vlak nadat ik ‘gepakt’ was thuis, door de hr. van Empelen en een meneer van de politie samen.
Die middag / avond heb ik de call ‘Radio Oliebol’ gebruikt, een naam, gezien op het ‘gepakt zijn de week daarvoor’ met een dubbele betekenis die middag / avond.Het ‘antenne omschakelfenomeen’ (10 secondjes voor de plug) heb ik nooit gehanteerd, ik werkte altijd met 2 antennes, vond ik makkelijker en confortabeler.
De verste verbinding die ik ooit vanuit Haarlem gemaakt heb op 3 meter, is via een 7 elements beam met ene ‘Fokke de Heidedipper’ uit Friesland, mijn vermogen was toen iets van 3 watt RF.
(op dat moment wel 10 secondjes voor de plug uiteraard) .Later meer lokaal aan het expirimenteren geweest, in stereo, altijd exact op 104 MHz.
Deze frequentie was altijd ‘leeg’ in Haarlem en omstreken en de 104 MHz precies had ik indertijd mezelf toege-eigend als ‘mijn huisfrequentie’.
Voordeel daarvan: Als ik mijn zender in de lucht zette, wist iedereen dat ik het was, want verder zat er nooit iemand op 104 MHz.
Veel heb ik ook met een enkel dipooltje (bovenin huis opgehangen, direct onder een puntdak) gewerkt.Bouwprojectjes vanaf het begin:
– 1 – Loslopend oscillatortje ( OC71 transistor ) –> RF power: Onbekend, nooit gemeten.
– 2 – Loslopend oscillatortje ( 2N2219 transistor ) –> RF power: iets van 5 à 10 mW.
– 2 – Buffertje erachter ( 2N3866 ) –> RF power: iets van 50 mW.
– 3 – Buizenbakje ( ECC85 ) –> RF power: iets van 0,5 Watt.
– 4 – Buizenbakje met eindtrap ( ECC85, EL95 ) –> RF power: iets van 3,5 Watt.
– 5 – Buizenbakje met eindtrap en lineartje ( ECC85, EL95, QQE0312 ) –> RF power: iets van 10 Watt.
– 6 – Enige varianten van transistor bakjes, voor mobiel gebruik, vossenjachten e.d. gebouwd –> RF vermogens tussen de 2 en de 5 Watt. (geen stentor !!)
– 7 – Fet / Transistor / Eindtrap zendertje, met varicap modulatie en varicap frequentie regeling, via 10 slagen afstelpotentimeter, MRF237 in de eindtrap, super stabiel voor een loslopende oscillator in die tijd (criterium: de middenmeter op mijn FM tuner stond strak in het midden en kwam geen kwart milimeter zijn plaats) –> RF power: regelbaar tussen de 0 en 5 Watt.
Hoewel de MRF237 hier in de eindtrap zat, was dit geen opgevoerde stentor of zoiets, maar puur een eigen bouw ontwerp, met vrij veel buffer / driver transistortjes tussen de fet/buffer schakeling en de MRF237, alles zeer rustig ingesteld, deze units, bestaande uit 2 kastjes boven op eklaar, was zeer frequentiestabiel en zeer schoon ook qua modulatie, compleet stil en ruisvrij bij microfoonstilte’s, een dubbel phi filter ingebouwd o.a..
– 8 – Zelf ontworpen en gebouwde stereocoder gemaakt en deze ingebouwd in bovenstaande zender / stuurzender combinatie, uitgaande van een kristal ergens op korte golf gebied, wat via TTL delers uiteindelijk naar 38 KHz / 19 KHz teruggebracht werd. Ook dit was qua kanaalscheiding en ruis/brom, geheel stit, stiller dan Hilversum 3 in die tijd, bij geen modulatie..
Het laatste bovenstaande setje, bestaande uit 2 mooie kastjes, met ingebouwde voeding heb ik nog altijd, gebruik het uiteraard nooit meer, maar staat in de ‘nostalgie hoek’ thuis.‘3 meter stations, waarmee ik veel mee gepraat/gewerkt heb ik die tijd zijn:
‘Sponsor’, ‘TTL’, ‘Olympia’, ‘Florida’ , ‘Nooitgedacht alias ‘Zilver Spoel’, ‘Thermopylae’, ‘Fosfor’, ‘Spitfire’.
Bovenstaande mensen alemaal uit de Haarlem / Spaarndam / IJmuiden en omgeving.